PIZZA MET AMANDELMEELBODEM

Dit is een ouder bericht van 8 mei 2014. Een nog niet gepubliceerd bericht.

Afgezien van zo nu en dan een toetje, is het deze week ‘balansweek’. Even iets rustiger aan met ongezonde voedingsmiddelen.
Vandaag een pizza met een amandelmeelbodem en zelfgemaakte tomatensaus.Allereerst wil ik beginnen met de saus. Ik gebruik vanavond namelijk zelf mijn zelfgemaakte Baskische ketchup als saus-topping op de pizza. Dit is een recept van Rachel Khoo. Zo lekker! Ik heb altijd minimaal 1 potje in de koelkast staan, maar invriezen gaat ook prima!

BASKISCHE TOMATENSAUS
Voor een pizza van ca. 25 cm doorsnede heb je natuurlijk niet veel topping nodig. Maar een goede oplossing is om vast een voorraadje te maken en gewoon in te vriezen in kleine porties.
Ingrediënten voor een basis tomatensaus:
– 1 kilo tomaten
– 1 ui
– 1 bleekselderij stengel
– een handje basilicum
– een handje peterselie
– 1 wortel
– 1 teentje fijngehakte knoflook
– 2 tl tomatenpuree
– om hem iets pittiger te maken evt. een paar druppels Tabasco
– om de saus juist iets zoeter te maken, gebruik een el suikerVersnipper het uitje en fruit deze in een pan even aan in een beetje olie. Snij de tomaten in 4 parten, de bleekselderij in grove stukken evenals de wortel. Fruit hierna kort de knoflook mee.
De tomaten, wortel, de kruiden en bleekselderij kunnen nu toegevoegd worden. Roer vervolgens de tomatenpuree door de massa. Breng het al roerend aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand en doe de deksel op de pan. Laat het ongeveer een 10 minuten zachtjes sudderen.
Neem na de 10 minuten de pan van het vuur en pureer de massa nu tot een saus. Bepaal zelf de dikte. Houd er rekening mee dat een ietwat dikkere saus op een pizzabodem fijner werkt.
Maak de saus eventueel nog iets meer op smaak met zout, peper, suiker en/ of een beetje Tabasco.
Laat het geheel goed afkoelen en vries de saus in porties in.Ingrediënten pizzabodem:
– 200 gr amandelmeel
– 1 ei
– 1 el olijfolie
– 1 handje gerapte kaas
– 1 el oreganoVerwarm de oven op 180°C voor.Meng de ingrediënten goed in een kom. Maak een grote deegbal en leg deze op een vel bakpapier. Leg vervolgens nog een vel bakpapier op de deegbal en rol dit uit tot een dunne plak van ca. een halve centimeter. Verwijder het bovenste vel bakpapier en leg een bord op het deeg. Snij nu de vorm van het bord uit.
Schuif het vel bakpapier met de pizzabodem nu in de oven en laat deze nu ca. 20 minuten garen.

PIZZA AMANDELMEEL
Wat wil jij op je pizza? Je kunt natuurlijk nemen wat je wilt. Voor vanavond heb ik de volgende ingrediënten gebruikt.
– 2 handjes gewassen spinazie
– ca. 180 gr gehakt
– 1 el pijnboompitten
– 1 in dunne plakjes gesneden tomaat
– 1 klein rood uitje in halve ringen gesneden
– ca. 5 volle lepels Ketchup Basque (Baskische ketchup); is saus is al behoorlijk rijk van smaak, maar mocht je gewone tomatensaus gebruiken, kruid het gehakt nog met een beetje zout en peper
– 1 volle hand geraspte geitenkaasRul het gehakt in een koekenpan en laat hierna de pijnboompitten nog even meegaren. De spinazie roerbak ik even kort, zodat de kleur mooi behouden blijft.Verdeel de tomatensaus over de pizzabodem. Nu een laagje met spinazie. Vervolgens verdeel je het gehakt met pijnboompitten over de spinazie. Leg er een aantal tomatenschijfjes en uienringen op en maak de pizza af met de geraspte kaas.Omdat je alles al van te voren gegaard hebt, is een 10 tot 15 minuten verwarmen in de oven voldoende.
Let wel, het is wel een andere ervaring om deze amandelmeelbodem te eten! Vergelijk het niet met een krokante deegbodem van een kant en klare pizza. Een ding is wel zeker; het is een gezonde bodem!En wat doe jij op je pizza? Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s