Herfst – Zoete Varkenshaas, een Visdagje en meer..

Kun je nagaan, na het schrijven van onderstaand bericht, was ik bekaf. Zo moe dat ik niet eens de maaltijd hebben kunnen afmaken. Maar dit was direct een leuke test om te zien of het recept goed is uit te voeren! Ja echt, manlief heeft de zoete varkenshaas met rodekoolstamppotje uiteindelijk bereid ; ) ! En dat ging hem goed af! Dus hieronder eerst het bericht van gisteren. Gisteren toen het ’s ochtends wel herfst leek! Dat in tegenstelling tot deze ochtend: het zonnetje schijnt heerlijk!

Woensdag 20 augustus 2014

Terwijl ik dit zit te schrijven, schijnt het zonnetje. Maar oh, oh, oh, vanochtend was het toch echt weer net herfst?! Dat deed mij echt denken aan de donkere middagen dat je automatisch al de kaarsjes aansteekt rond een uur of vier (zodra het al ietwat begint te schemeren). En van deze herfstachtige momenten krijg ik toch wel weer zin in najaars-gerechten. Dus vanavond wordt het een zoete varkenshaas met een rodekool-perzik stamppotje.

Maar natuurlijk had ik voor manlief ook nog een lunch te verzorgen. Maar geen probleem….helemaal gelukt!

CHAMPIGNON GROENE PESTO

Klik op foto voor groter view.

Een lunchidee met Landana Groene Pesto.

  • Bak in een koekenpan een paar plakjes bacon en laat deze hierna uitlekken op een keukenrolpapiertje.
  • Snij de champignons in partjes.
  • Fruit ze aan in het vet van de bacon. Eventueel op smaak brengen met een beetje peper.
  • Neem een waldkorn beschuitje of ander favoriet broodje.
  • Om nog even een beetje in Franse sferen te blijven, heb ik er een klein laagje Franse mayo opgesmeerd ; ).
  • Leg hierop de plakjes bacon en verdeel het champignonmengsel hierover heen.
  • Rasp nu een laagje Landana Groene Pesto kaas over de nog warme champignons zodat het een beetje smelt. Et voilà! Eet smakelijk!

Herfst in Nederland? Nou ja, we leven nog steeds in de maand augustus, dus eigenlijk duurt die herfst nog wel even. Hoewel de zon nu schijnt, nu toch maar het receptje voor het ‘herfstmenu’. En ja, we eten zelfs een aardappel vanavond (voor iedereen die het nog niet wist, wij eten dus bijna geen aardappels i.v.m. het streven naar een zo-goed-als-mogelijk-zetmeel-vrij-leventje)!

  • Laat de perziken uit blik goed uit lekken in een vergiet, maar gooi het vocht niet weg! Snij de perziken vervolgens in dunne plakjes.
  • Neem de bereidingswijze van de varkenshaas (wederom een variatie op het varkenshaasje in krokant jasje ; ) Klik op deze link voor het basisrecept.). Het verschil begint na het aanbraden van de varkenshaas. Smeer deze nu in met een dun laagje appelstroop.
  • Verdeel hierover heen de helft van de perzikplakjes. Rol dit vervolgens weer in de bacon en daarna goed strak in verhoudfolie. Laat net als in het eerste recept de varkenshaas enige uren in de koelkast rusten. Breng hierna weer het jasje van bladerdeeg aan en volg de verdere bereiding van de varkenshaas.
  • Kook de aardappelen en rodekool in een pan met een laagje water. Na het afgieten, gooi je de aardappels en rodekool terug in de pan en voeg een handje perziken toe.
  • Stamp dit tezamen tot een niet te dunne massa. Kraak een aantal walnoten en verkruimel deze over de rodekool. Neem nu de overige perzikstukjes en roer alles voorzichtig door elkaar zodat de walnoten en perziken nog zichtbaar blijven. Eventueel nog ietwat op smaak brengen met peper en zout.
  • (Hoeveelheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid stamppot die je bij het vlees wilt serveren. Uitgaande van 500 gram panklare rodekool, kun je ca. 1 kg aardappelen rekenen voor een goed vullende maaltijd voor een gezin van 4 personen. Neem dan wel zeker een half blik perziken.) 
  •  Zet een steelpannetje op een laag vuurtje met het restant perziksap. Roer hier langzaam een halve eetlepel appelstroop doorheen totdat het mengsel ietwat inkookt en iets dikker wordt van structuur. Nu heb je nog een extra sausje voor over een plakje varkenshaas ; ) !

ZOETEVARKENSHAAS

Klik op foto voor groter view.

Mmmm, ik krijg nu al zin in de overige herfstrecepten! Te denken aan rodekool met appeltjes en kaneel…oh, dan ruikt de keuken zo heerlijk! Dus wat het eten betreft…laat het nog maar even herfst blijven ; ) !

Nou, dat scheelt…het begint ineens weer keihard te regenen! Dus toch maar vast de kaarsjes aan?!

Eet smakelijk en een heel fijne avond voor iedereen!

 

Donderdag 21 augustus 2014

Goed, dat was dus gisteren! Vandaag lijkt de herfst weer ver weg! Heerlijk dat zonnetje! Dat wordt een Visdagje!

Daar is ’t ie dan! De zalm met couscousjasje.

  • Bereid de couscous zoals op de verpakking staat. Voor 1 zalmfilet neem ik ongeveer 35 gram couscous.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij een halve paprika in zeer kleine blokjes. Meng dit voorzichtig met het sap van een halve citroen, 2 theelepels dille en een beetje peper en zout door de couscous.
  • Leg de zalmfilet in een ovenschaaltje met hierover heen een laagje couscousmengsel.
  • Zet het ovenschaaltje voor ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Als lunchgerecht kun je de zalmfilet op een bedje van slamelange gemengd met een paar druppels citroensap leggen. Eet smakelijk!

ZALMFILET COUSCOUS

Klik op foto voor groter view.

Twee super mooie scholfilets (geseald van de visboer) van mijn tante gekregen. Tja, en jullie weten inmiddels dat ik gek ben op krokante laagjes en jasjes. En dan…krokant zonder paneermeel, wel te verstaan! Dus vanavond eten we scholfilet in een groentejasje.

  • Nadat de paprika, bloemkool en worteltjes zijn schoongemaakt, laat ze dan goed uitlekken. In de keukenmachine hak je de groenten fijn. Ik heb het mijzelf makkelijk gemaakt door vanochtend al een bakje diepvriesgroente te laten ontdooien en goed uit te laten lekken(een melange van bloemkool, worteltjes en broccoli). Breng het mengsel op smaak met een beetje zout en peper.
  • Klop een eitje los in een schaaltje.
  • Dep de scholfilet goed droog met een keukenrolpapiertje. Omdat ik er vanavond ook een aardappel bij serveer, heb ik nu geen gebruik gemaakt van bloem. Maar je kunt natuurlijk ook op de traditionele manier eerst de filets door bloem halen alvorens ze door het ei gaan.
  • Haal nu de scholfilet met beide kanten door het ei en hierna door het groentemengsel.
  • Verhit een laagje olie in de koekenpan en leg de scholfilet voorzichtig in de pan. Laat de vis rustig garen. Meestal geldt dat zodra de scholfilet los laat van de bodem in de pan, dan is hij gaar. Heb je meerdere scholfilets, probeer ze dan niet tegen elkaar aan te leggen in de pan om vastplakken te voorkomen.

Als garnituur heb ik nog een handje vol groentemelange gekookt en ovenchips gemaakt. De ovenchips zijn van aardappel gemaakt.

  • Ik heb 2 grote aardappelen geschild en gekookt. Daarna goed uit laten lekken.
  • Met een kaasschaaf heb ik heel dunne plakjes gesneden.
  • De oven is voorverwarmd op 175°C.
  • De chips goed verdelen op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  • Sprenkel een beetje olie over de aardappelschijfjes en strooi hierover heen wat zeezout en peper.
  • Daarna voor ca. 30 minuten in de oven. Heerlijk met een likje Franse Mayo ; ) !

SCHOLFILET

Klik op foto voor groter view.

Wil je nog een extra warme saus voor bij de scholfilet, dan kun je denken aan dillesaus.

  • Maak een roux van ca. 20 gram roomboter en 20 gram bloem.
  • Voeg langzaam 300 ml melk toe tot het een mooie gladde substantie is geworden.
  • Voeg ca. 1 dl visbouillon toe. Even aan de kook brengen.
  • Nu op laag vuur, de verse dille (ongeveer een hand vol) en een beetje peper en zout doorroeren.
  • Voor een extra ‘pitje’ kun je er nog een theelepel mosterd doorheen roeren.
  • Nog even laten door sudderen op een laag vuurtje. En klaar is je warme saus!

Dat was me wel weer een Eetdagboek zeg! Ik hoop dat jullie ook vanavond weer lekker eten!

Ik besef mij dat mijn ‘recepten-schrijfsel’ inmiddels een beetje chaotisch overkomt. Zo heb ik al een e-mail gekregen met de vraag waar een bepaald recept was terug te vinden. Dus…goed voornemen voor de komende week is het categoriseren van alle receptjes. Tja, gaandeweg leren we als blog toch ‘gebruiksvriendelijk’ te worden! Daarom, dank voor de opmerking ; ) !

Een fijne avond!

 

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. joke schreef:

    Het ziet er weer heerlijk en mooi uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s