Als je hondje ineens weg is

Graag begin ik dit bericht met een mooie foto via Ginger Animal Alert (foto: Gijs Bos). Deze foto zegt alles wat wij voelen voor ons huisdier, ons maatje!

10984152_1571010433163660_2107902430530470336_n

 

Via Social Media komen ze iedere keer voorbij; oproepen van verdrietige eigenaren die hun hondje kwijt zijn. Af en toe komen er zoveel per dag voorbij, dat ik het om eerlijk te zijn soms te veel vind om ze allemaal te volgen. Het liefste zou je alles willen ‘delen’, maar het is echt zo veel…daar word je zelf ook radeloos van.

Er zijn tegenwoordig gelukkig ontzettend veel initiatieven o.a. op Facebook die aandacht besteden aan de vermissing van honden. Meestal is zo’n initiatief begonnen door (helaas) een ervaringsdeskundige, iemand die al eerder een eigen hond is kwijtgeraakt. Dat maakt de inzet door deze mensen op zo’n pagina’s wel extra groot. Echt bewondering voor deze personen die er zoveel tijd en energie in stoppen om bij iedere vermissing stil te staan!

Zoals ik onlangs al vertelde, probeer ik een klein steentje bij te dragen bij 2 van de vele vermiste honden. Twee honden die naar alle waarschijnlijkheid gestolen zijn. Walgelijk als je eraan denkt! Dat iemand gewoon de tuin van de ander in kan stappen en zijn of haar hond zonder pardon oppakt en meeneemt. Of dat iemand gewoon buiten staat te wachten totdat jij met je hondje naar buiten gaat voor een wandeling. Bah… Je wordt toch ontzettend angstig in zo’n wereld?!

Wij zijn zelf 2 katten kwijtgeraakt. Waarschijnlijk veroorzaakt door een ‘kattenhater’. Ook iets wat ik mij niet kan voorstellen. Ik snap best dat een kat in je tuin ook enige schade kan aanrichten, maar dan zijn er toch andere mogelijkheden om deze katten buiten je tuin te houden?! Ik kan mij niet voorstellen dat je een val kunt zetten om vervolgens zo’n gevangen kat iets aan te doen… Wat zijn dit toch voor mensen? Waarom kunnen mensen zo ontzettend wreed zijn voor een levend wezen?

De honden die verdwijnen, worden vaak gestolen voor de fok. De ‘broodfok’.  Zoals op Wikipedia staat beschreven; “Een broodfokker is een fokker van gezelschapsdieren, meestal honden of katten, die fokt met als primair doel geld te verdienen, waardoor het welzijn van de dieren ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische belangen.”. Af en toe vraag ik mijzelf af hoe dit soort ‘broodfokkers’ kunnen blijven bestaan. Als we geen dier uit een asiel halen en het liefste een pup nemen, dan wil je toch zekerweten een gezonde hond hebben? Een hond waar je de herkomst van weet?

Bij het stellen van deze vragen, besef ik mij dat hier dus ook het probleem ligt. Er zijn nog te veel van ons die in eerste instantie een ‘goedkope’ hond willen aanschaffen. Je hebt een gezinnetje en wat is dan leuker om dit ideaal plaatje compleet te maken met een gezinshond? Het hoort er toch gewoon bij? Maar het mag allemaal niet te veel kosten. Dus wat doen we dan? We gaan Marktplaats en andere soortgelijke sites afstruinen naar een ‘goedkope’ gezinshond. Tja, en waar kom je dan terecht? Vaak bij een ‘broodfokker’. Helaas… Al met al zijn wij dus zelf degenen die deze ‘broodfokkers’ in leven houden!

Helaas wordt er tijdens de aanschaf van zo’n hondje via een broodfokker geen rekening gehouden met wat er kan volgen. Het is toch geweldig! Je gaat met je gezin kijken naar een nestje jonge pupjes. Die puppies zijn zooo zoet om te zien! Je kinderen zijn direct verliefd en tja…dan nemen we er maar een, want we kunnen de kinderen toch niet teleurstellen?!

Het hondje gaat mee naar huis en dan is het genieten; zo’n klein hummeltje in huis! Na een aantal weken komen vaak de eerste probleempjes al. Vaak blijkt de gezondheid van het beestje niet al te best en loop je inmiddels de deur plat bij de dierenarts.

Zodra de kleine hummel inmiddels groot is en je dierenarts kosten inmiddels de pan uitrijzen, begint de hond ook sociale problemen te ontwikkelen.  Je durft je kinderen misschien niet eens meer alleen te laten met de hond. Je vraagt je af, waarom? Een aantal vraagjes terug; weet je wie de vader en moeder zijn van jouw hondje? Heb je een stamboom of een andere vorm van garantie ontvangen van de fokker? Hoe oud was het hondje toen jouw gezin hem meenam naar huis?

En hoe loopt het verhaal verder? Het beestje heeft duidelijk problemen en dit is voor jou en je gezin niet meer te handelen. Jouw ooit zo’n lieve kleine vrolijke hummel, wordt ‘netjes’ achter gelaten in het asiel. Ja, we kennen de advertenties van de Dierenbescherming ‘Ik zoek baas’! En eerlijk is eerlijk, dit is nog de meest nette manier van je dier buiten de deur zetten. Hoe vaak zien we niet de berichten voorbij komen dat er weer een hond zonder pardon op straat is gezet?

Dit is een veel voorkomend verhaal over het leven van een hondje dat bij een ‘brookfokker’ is geboren. Helaas! Dat brengt mij terug bij het begin van dit verhaal; de ouders van jouw inmiddels in het asiel achtergelaten hondje! De brookfokker moet ook aan zijn honden komen; mooie hondjes om te zien! Eentje waarmee hij kan fokken en een voor het oog perfect nestje kan krijgen. Daar kan natuurlijk niet te veel geld voor uitgetrokken worden. Een echt stamboom hondje zal hij niet bij een goede geregistreerde fokker kopen! En dat veroorzaakt het stelen van hondjes. Het stelen van onze mooi uitziende, veel gewilde hondjes.

Daarbij vergeten deze personen even dat het hier om ONZE hondjes gaat. Een beestje dat onderdeel van het gezin uitmaakt, dat liefde geeft en van ons mag ontvangen. Een trouw huisdier dat zo ontzettend gemist wordt op het moment dat hij of zij verdwijnt. Deze personen vergeten even dat de baasjes van zo’n verdwenen hondje voor altijd in die onzekerheid, in dat verdriet blijven zitten. Dat je als baasje altijd de vraag zult blijven houden ‘als ik nu maar..’ of ‘had ik maar…’! Ze denken niet na over dat het altijd zal ‘knagen’ aan jou als baasje. Deze personen, deze ‘hondenlokkers’ en broodfokkers hebben geen flauw benul dat het veel meer met ons als hondenbaasjes doet dan alleen het missen van een hond.

Dit is mijn oproep aan iedereen die graag een hond wil aanschaffen! Alsjeblieft, ga met je gezin naar een asiel! Hier zitten zoveel lieve honden die nog altijd op een goed mandje wachten! Echte lieve gezinshonden! Trust me! Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de Dierenbescherming!

Wil je wel een puppy in huis halen? Alsjeblieft, geef dan ietwat meer geld uit voor de aanschaf! Ga naar een geregistreerde fokker toe; iemand die je kunt vertrouwen. Iemand die de moeder van de puppies de rust gunt tussen de bevallingen en haar niet uitput door achter elkaar door te fokken. Je helpt hiermee niet alleen het welzijn van de hondjes zelf, maar OOK de eigenaren van de gestolen hondjes! Zodra een broodfokker geen markt meer heeft, is er ook geen aanleiding meer om een hond te stelen! Laat ze alsjeblieft gewoon gaan werken voor hun geld i.p.v. misbruik te maken van onze honden!

Ik hoop echt dat we met z’n allen onze ‘onvrede’, onze ‘afschuw’ kunnen blijven uiten over ‘broodfok’, dat we dan met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen dat dit strenger aangepakt gaat worden in onze maatschappij!

Iedereen die de komende tijd toch nog in aanraking komt met een broodfokker; houden jullie je ogen open als het gaat om een Chihuahua en een Jack Russel? Willen jullie goed kijken naar alle hondjes die daar rondlopen? Zie je gelijkenissen met een van de twee onderstaande hondjes, alsjeblieft laat het weten! Wij blijven zoeken naar deze kanjers!

NOA

SPOEKY COMPILATIE

Oja, lieve mensen nog een heeeel belangrijke tip: zodra je een hondje neemt, wordt het bij de dierenarts gechipt. Dan ben je alleen nog niet klaar!!! ALSJEBLIEFT, REGISTREER DE CHIP!!! Vaak vergeten mensen dit met als gevolg dat een chip niet garandeert dat je hondje weer veilig thuis gebracht wordt! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s