Doggies Kruidentuintje – Vlooien

on

Is het jullie ook opgevallen dat er buiten al weer zoveel insecten rondfladderen? Wat wil je ook met zo’n zachte winter? De insecten hebben de zachte vorst gewoon overleefd de afgelopen maanden.

Dat deed mij er wel aan denken dat je er waarschijnlijk rekening mee kunt houden dat beestjes die gek zijn op de huid/ het bloed van onze hondjes ook nog steeds of al weer gezellig rondspringen. Brrr…te denken aan vlooien…gruwel!

ANTIVLO

Tot een aantal jaar geleden kochten we van die dure middelen bij de dierenspeciaalzaak. Nu ben ik zelf niet al te gek op al die chemische middelen voor op onze huisdiertjes. En om eerlijk te zijn, is de kans dat het niet werkt ook behoorlijk aanwezig. Zeker als je zo’n kalfje hebt rondlopen als Kimi 🙂  (Deense Dog). Wat is de juiste dosering voor zo’n grote hond?

Er begon een zoektocht op internet naar natuurlijke varianten voor het ‘vlooien-probleem’! Ik heb op gegeven moment zelfs natuurlijke Chinese middeltjes gebruikt. Afgezien van ZEER aanwezige geuren en de prijs,  kwam er ook weer een moment dat het flesje leeg raakte en er weer een nieuwe bestelling gedaan moest worden. Jammer dat je dit soort middelen niet overal kunt kopen. Dus toch weer verder opzoek naar natuurlijke middeltjes.

Zo heb ik de afgelopen jaren een paar favorieten verzameld. Natuurlijke producten die bij onze honden dus WEL werken (OOK voor een kalfje als Kimi 😉 ) tegen vlooien. Hierbij een aantal van de door ons gebruikte tips.

Allereerst de KNOFLOOK. Er bestaat veel discussie op internet over het gebruik van knoflook voor je hond. Er is een deel mensen die zeggen dat knoflook vergif zou zijn voor je hond. Een ander deel zweert bij het gebruik van knoflook. Voor mij dus een reden om de gulle middenweg te vinden. Ik geef knoflook dus niet snel rauw te eten aan de dieren. Een van de redenen hiervoor is dat een te veel aan knoflook kan lijden tot bloedarmoede. Knoflook zou ik voor de katten NIET gebruiken! Voor katten zijn er ook knoflooksnoepjes te verkrijgen waardoor zij wel de zelfde behandeling krijgen.

Knoflook heeft daarentegen een prima werking tegen vlooien bij honden. De geur is voor vlooien kennelijk niet te harden en daardoor blijven ze ver uit de buurt van de huid van je hondje!

Hoe gebruik je het dan wel? Sedert een aantal jaren kook ik voor de honden. Kimi als dog heeft een gevoelige maag en na diverse dure merken te hebben geprobeerd zonder resultaat, ben ik toch over gestapt naar groenten en vlees. Een tot twee keer per week maak ik een hele pan groenten. Groenten zijn in de rauwe vorm het beste voor de hond, maar niet alle honden vinden dit lekker. Ik kook de groenten kort zodat zoveel mogelijk vitaminen en andere nodige mineralen behouden blijven.

En nu komt het eerste gebruik van de KNOFLOOK! Ik kook de groenten in knoflookwater! Een aantal teentjes knoflook op een pan van ca. 4 liter water aan de kook brengen en dan de groenten kort meekoken. Door het mee te koken, lusten de honden het prima.

Als we echt weer richting de warme, broeierige vlo-vriendelijke dagen gaan, kun je er ook voor kiezen als extra werking om een knoflookteentje uit te persen boven de etensbak van de hond.

Een ander gebruik is het maken van hondenkoekjes met knoflook (zie recept). Een nadeel; de pot koekjes is binnen de kortste keren leeg 🙂 ! Want wat zijn die lekker, yummie!

Een ander goed werkend product is TEA TREE OLIE. Een klein flesje Tea tree is misschien even een uitgave, maar je gebruikt er ook maar een paar druppeltjes van. Gebruik de Tea tree trouwens nooit onverdund op de huid van de hond (dit kan brandplekken opleveren)! Neem een spuitflacon en verdun een paar druppels Tea tree met water (ca. 1:5). Spuit hiermee de vacht in. Een paar druppels verdunnen en achter de oorschelp smeren, werkt ook prima.

En nog een kanjer van een product, KARNEMELK!!! Geef de hondjes een scheut karnemelk door het voer. Hierdoor verandert de zuurgraad in het bloed en zijn de vlooien eerder geneigd een niet-karnemelk-drinkende hond op te zoeken. Natuurlijk geldt hiervoor ook, houd het een tijdje vol om de zuurgraad ook daadwerkelijk de kans te geven te veranderen. Karnemelk schijnt trouwens ook goed tegen teken te werken!

Als laatste middeltje heb ik nog NATUURAZIJN! Kook de natuurazijn en laat het afkoelen. Wrijf de huid van je hond hier goed mee in en laat het een tijdje intrekken. Hierna de huid goed uitspoelen. Dit een keer in de zoveel tijd herhalen.

Voordat ik aan dit blogverhaal begon, kreeg ik al de vraag ‘wat te doen als je diertje al last heeft van vlooien’. Ja, dat is een goeie! Hoewel veel van de bovenstaande middelen ook werken op het moment je hond al vlooien heeft, vrees ik dat zodra het kwaad geschied is er niets anders opzit dan alles zo goed mogelijk schoonmaken en omgevingsspray gebruiken die ook de eitjes verdelgt. Houd dit wel een aantal maanden vol, want de eitjes zijn niet 1,2,3 verdwenen. Begin zo snel mogelijk met de anti-vlo behandelingen zoals hierboven beschreven.

Daarom, wees er nog op tijd bij en begin al vast met de behandeling van je huisdier! Dat geldt ook voor de omgeving/ in je huis! Hierbij nog een aantal tips!

  • Natuurazijn is ook ideaal om ter voorkoming van vlooien te gebruiken. Doe de afgekoelde natuurazijn in een spuitflacon en spuit zo nu en dan je tapijt en hondenmanden in.
  • Mottenballen verpulveren en een deel opzuigen. Zo worden vlooien ook gedood in de stofzuiger.
  • Mottenballen verpulveren en langs het tapijt strooien. De geur is wellicht wat minder aangenaam, maar het werkt ideaal tegen vlooien!
  • Lavendel in het hondenkussen stoppen, houdt vlooien ook op afstand (wel af en toe verversen).
  • Om te checken of je last van vlooien hebt, plaats ’s avonds een diepbord met water en een scheutje afwasmiddel in de ruimte met daarin bijvoorbeeld een brandend drijfkaarsje. De vlooien komen op het licht af en door het afwasmiddel kunnen ze niet meer ontsnappen en verdrinken dus.

Voor iedereen die graag een natuurlijke manier van de vlo-bestrijding zoekt, hoop ik dat bijvoorbeeld 1 tip (of een combinatie van bovenstaande tips) jullie al een eindje op weg kan helpen!

Ik wens iedereen alvast een vlo-vrij voorjaar en zomer toe!!!

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. joke schreef:

    vandaag dat jullie kids Dieren een hoge Leeftijd hebben.
    goed kost huis .ga zo door .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s